Si el temps de pantalla servís, ja hauríem desconnectat


Si els informes de temps de pantalla funcionessin, ja estaríem curats​

Temps de lectura: 4 mins

Hola Reader,

La setmana passada vaig treballar des d’un espai de coworking. Ser autònom no vol dir treballar sol. Xerrar amb persones en una situació similar, o que estan un parell de passos per davant, és temps molt millor invertit que no pas el "scroll" carregat de culpa a les xarxes socials quan treballo des de casa.

En una d’aquestes converses va sortir el tema del temps de pantalla (i no, no el vaig treure jo). Es comentava com d’útil és que els mòbils ens mostrin quantes hores hem passat enganxats a la pantalla. En general, es va dir que és una funció positiva, un recordatori per utilitzar menys el mòbil.

Jo no hi estic gens d’acord.

Però aquell no era el moment ni el lloc per obrir aquest meló. Per això hi ha aquesta newsletter.

Fa anys que tinc el giny del temps de pantalla a la pantalla d'inici del mòbil. Al final, ha acabat sent més una postureig, com si fos un “jedi del benestar digital”, que no pas una eina realment útil per reduir el temps que passo davant la pantalla.

A la majoria no ens agrada admetre quant temps passem amb els dispositius. Per això ho mesurem. Però les eines que haurien de “ajudar-nos” sovint acaben empitjorant el problema, no millorant-lo.

Ens equivoquem perquè pensem que controlar el temps és suficient. Creiem que saber el número ens farà prendre millors decisions. Però les dades sense context no canvien hàbits. I la culpa no genera millors costums.


Guilty scrolling

Els informes de temps de pantalla s’han venut com la solució a la saturació digital. Apple i Google van introduir aquestes eines l’any 2018 per ajudar els usuaris a controlar i limitar l’ús del mòbil. Sobre el paper, són com versions per a adults del control parental. Ens permeten “autoeducar-nos” amb límits d’apps i horaris d’ús restringit.

Set anys després, no tinc clar que hagin servit de gaire.

He ajustat la configuració del mòbil, he provat apps de tercers i fins i tot he tocat la configuració d’accessibilitat per arreglar-ho.

Però, com molta gent, segueixo mirant el mòbil més del que m’agradaria. Encara sóc aquell pare al parc que dona un cop d’ull als correus mentre el seu fill està al gronxador i no m'hi veu.

L’únic que realment m’ha ajudat? Fer que el mòbil sigui avorrit. I quan això no és suficient, el deixo carregant en una altra habitació.


El temps de pantalla sempre ha estat una mala mètrica

És contraintuïtiu pensar que les grans empreses tech llancin funcions dissenyades perquè fem servir menys els seus productes.

Apple i Google no volen que deixis el mòbil, Reader. El que volen és que t’agradin.

A video call with family and endless doomscrolling both show up as "screen time," but their effects on well-being couldn’t be more different.

Una videotrucada amb la família i una hora fent doomscrolling compten exactament igual com a “temps de pantalla”. Però l’impacte que tenen en el teu benestar és oposat.

Les dues activitats es posen al mateix sac, però òbviament la relació amb la salut mental no té res a veure.

Els informes d’Apple i Google et donen xifres com:

  • quantes hores has estat mirant el mòbil
  • quants cops l’has desbloquejat
  • quantes notificacions has rebut

Però no et diuen gaire sobre què fer amb aquesta informació. És com comptar calories sense saber si estàs menjant "junk food" o verdures fresques.

Si realment volguessin ajudar-te, podrien integrar estratègies de benestar digital molt més útils dins del sistema operatiu.

Per ara, hi ha algunes eines de tercers que sí que poden fer-te un cop de mà.


Escapa't de l'algoritme

Forest - Una app que t’ajuda a mantenir el focus plantant arbres virtuals… i després arbres reals! Com més temps concentrat, més arbres plantes. Arbres reals!

One Sec - Una app que et fa pausar i pensar-t’ho dues vegades abans d’obrir aquella aplicació de scroll sense fi.

Freedom - Un programa dissenyat per mantenir-te lluny d’internet durant fins a vuit hores seguides.

Com posar el mòbil en escala de grisos – Guia ràpida per fer el teu mòbil avorrit i menys temptador.


Si has arribat fins aquí,

formes part del 71% of subscribers, així que gràcies, Reader.

La majoria de nosaltres ni tan sols ens adonem de com mirem la pantalla sense cap propòsit.

D’alguna manera, vaig haver de “trencar” el meu mòbil perquè funcionés com jo volia.

Ara la meva pantalla d’inici no té apps. Ni colors. Només rebo notificacions quan una persona em vol contactar, i quan realment vull estar present amb la gent del meu voltant, deixo el mòbil en una altra habitació, carregant, a punt per al pròxim doomscroll.

Hmm, potser encara tinc feina a fer...

Si hi ha alguna secció que t’ha interessat especialment, fes clic al seu enllaç. Això m’ajuda a preparar futures newsletters.

Si t'han reenviat aquesta newsletter a tu, si us plau, valora l'opció de subscriure-t'hi.

Fins d'aquí dues setmanes.

Peace,

Has


Sempre que estiguis preparat, així és com et puc ajudar:
- Accedeix el meu conjunt d'eines (gratis). Conté les eines que faig servir avui.
- Fem una videotrucada. Treballem en un projecte junts.