No facis "like"
Temps de lectura: 3 mins Reader, això ha tocat la fibra a molta gent. La altre dia vaig preparar i fer una xerrada titulada "Escapa't de l'algoritm." Una col·lecció d'idees d’aquest mateix butlletí dels últims dos anys, empaquetades en una xerrada d’una hora. No facis "like" Amb el temps, ens acostumem a confondre el mínim esforç amb una connexió significativa, i fem el mateix amb els altres. Entendre això t’ajuda a ser més intencional: sobre com et relaciones, quin tipus de contingut consumeixes i on inverteixes la teva atenció. És més fàcil no pensar-hi. El botó de “m’agrada” està dissenyat per ser ràpid, irreflexiu i gratificant. És més difícil comentar, escriure un missatge o fer una trucada. Per això no ho fem. No facis "like" Fer clic a “m’agrada” és fàcil. Aquest és el problema. No requereix temps, ni esforç, ni pensament real. Però ens enganya fent-nos creure que hem fet alguna cosa significativa. I no és així. A Digital Minimalism, Cal Newport explica que aquestes petites accions estan pensades per a la comoditat, no per a la connexió. Un “m’agrada” no és una manera real de demostrar que algú t’importa. És una drecera. I aquestes dreceres canvien lentament la manera com ens relacionem amb els altres. Deixem de contactar. Deixem de trucar. Pensem que un polze amunt ja és suficient. Però les amistats profundes no es construeixen amb botons. Newport ens avisa: cada “m’agrada” ens porta més endins de l’app. És part d’un sistema fet per mantenir-nos enganxats. Sense connectar. Sense reflexionar. Només fent clic. “Fer clic a ‘m’agrada’ és oferir un gest mínim, tan senzill que insulta la maquinària social que ha evolucionat durant milions d’anys per entendre senyals socials complexos.” Amb el temps, perdem alguna cosa. No de cop, sinó mica en mica. Ens sentim ocupats, distrets i estranyament sols. El seu consell? Deixa de fer clic a “m’agrada.” Si algú t’importa, digue-l’hi. Escriu-li. Truca’l. Ves a veure’l. Si no, deixa passar la publicació. No cal estar a tot arreu. No cal reaccionar a tot. Necessitem menys moments, però millors. Tant en línia com fora. “L’enginyeria tecno-social d’aquests serveis no és un efecte secundari menor; és el motor que impulsa el seu creixement. Hem de deixar d’enganyar-nos i acceptar que els ‘m’agrada’, cors i cares somrients no són una manera significativa de connectar amb les persones que ens importen.” Dona'm la micro Sí, la xerrada. Acostumat a estar darrere la càmera, va ser una oportunitat per sortir de la zona de confort. Normalment, em poso una mica nerviós intentant recordar els punts clau i assegurant-me de no deixar-me res. Aquesta vegada va ser diferent. Tot va fluir. Tenia tot el material interioritzat i només em guiava per les imatges de les diapositives. Vam veure com escapar de l’algoritme:
Abans no m’havia plantejat convertir aquests textos en una xerrada, però ara... m’encantaria portar-la a més gent. Si creus que pot encaixar per a tu i el teu equip, Reader, només cal que facis clic here, o en un dels enllaços de la imatge de sota per mostrar interès i em posaré en contacte. No likes required. Escapa't de l'algoritm Llibre: Digital Minimalism by Cal Newport. Per ides i pràctiques com "No facis like" i moles més. Video: 4o Image Generation in ChatGPT and Sora - l’actualització més comentada des de... l’última. El que trobo infravalorat és la naturalesa del vídeo. Moltes empreses gasten massa temps intentant perfeccionar un guió, assajar, repetir... i tot acaba massa polit. Aquí, OpenAI simplement va posar informàtics tímids en un directe. Meravellós. Si has arribat fins aquí, formes part del 71% of subscribers, així que gràcies, Reader. Evitar els “m’agrada” i apostar per vídeos simples i sense guió pot incomodar a alguns en el món del màrqueting. Però aquestes mètriques de vanitat no han de ser l’objectiu, només una conseqüència de compartir alguna cosa que valgui la pena. OpenAI, probablement amb un gran pressupost, va optar per un vídeo senzill. M’agrada pensar que aquí hi ha una lliçó. Si hi ha algun apartat que t'hagi interessat especialment, clica l'enllaç de la secció corresponent. M'ajuda a preparar els propers butllletins. Si t'han reenviat aquesta newsletter a tu, si us plau, valora l'opció de subscriure-t'hi. Fins d'aquí dues setmanes. Peace, Has
Sempre que estiguis preparat, així és com et puc ajudar:
- Accedeix el meu conjunt d'eines (gratis). Conté les eines que faig servir avui. - Fem una videotrucada. Treballem en un projecte junts.
|