Més petjades i menys focs artificials
L'autopromoció ja no és una opció, però tampoc ha de fer vergonya. Llegeix-ho en anglès a hasmukhkerai.com Temps de lectura: 5 mins Hola Reader, Promocionar-me ja no és una opció que pugui escollir, ho he de fer tant si em fa vergonya com si no. Tinc el debat intern constant sobre quina plataforma utilitzar.
Encara que les fes servir, m’ajudarien a arribar a les persones que m'interessa? Sento aquest debat a tot arreu: "l’abast d’Instagram cau en picat - ningú no veu les meves fotos...", i LinkedIn encara té la fama de ser un lloc antiquat. Però l'experiencia personal m'ha fet veure que LinkedIn ha canviat. Fa anys, estava ple d’actualitzacions corporatives avorrides, fotos genèriques de conferències i gent buscant feina. Ara hi trobo:
Hi ha coses genials. N'hi ha d'altres que encara tenen aquella energia forçada, com el mateix argot corporatiu que intenten substituir. Intento trobar l’equilibri entre destacar i vendre’m massa. La majoria de gent adopta un d’aquests dos enfocaments a LinkedIn:
Penso que cap dels dos enfocaments acaba de funcionar del tot. El que millor resulta és publicar una extensió natural del que ja estàs fent. Les millors publicacions no semblen una actuació. Semblen petjades. Proves del treball que ja estàs fent. Resum d'avui:
Contingut útil > Contingut viral L’estratègia de LinkedIn ha canviat: ara premia el contingut útil per sobre del contingut viral.
"És poc habitual que algú es posi dret a l’oficina i comenci a cridar amb un megàfon. Així que, si una cosa no es torna viral en un entorn laboral, tampoc hauria de fer-ho a LinkedIn." - Dan Roth, Editor-in-Chief, VP de LinkedIn Publicar sense aquella energia forçada Optimitza per a la reputació, no per a l’abast. Els posts virals són addictius, però les oportunitats a llarg termini vénen de la credibilitat, no dels likes. 10 connexions reals valen més que 1.000 seguidors passius. Deixa de perseguir la interacció. L’algoritme de LinkedIn prioritza el coneixement i l’experiència per sobre de la simple viralitat. En lloc de buscar likes:
Els likes desapareixen. La confiança queda. Publicar ha de ser una conseqüència del que ja fas Si estàs constantment “construint una marca personal”, quan tens temps de construir res més? El millor contingut no hauria de ser un esforç paral·lel. Ha de ser el resultat natural del teu treball i projectes actuals. Els teus millors posts haurien de semblar petjades, no focs artificials. L’audiència silenciosa: baixa interacció ≠ poc impacte Un dels grans malentesos sobre l’autopromoció i la creació de contingut és pensar que si un post no rep likes o comentaris és perquè ningú no l’ha vist.
Les mètrics d'interacció no ens expliquen tota la història
Escapa't de l'algoritme Les fonts del butlletí d'avui per a fugir de l'scroll habitual: Strategy Breakdown: LinkedIn: A creator platform of choice. From cringe to creator magnet Emprenadorr: LinkedIn Changed Its Algorithms — Here's How Your Posts Will Get More Attention Now Inc.com: 3 Reasons LinkedIn Will Be the Social Platform of 2025 Pòdcast: Creator Science: Justin Welsh's approach to LinkedIn Creu-me quan dic que el Justin Welsh coneix LinkedIn d'allò més bé Pòdcast/Blog: Personal Branding in the Digital Age - Tim Ferris - “La marca personal tracta de gestionar el teu nom (fins i tot si no tens una empresa) en un món de desinformació….” Vídeo: Death of the Personal Brand - Dan Koe, que defensa que les "marques personals ja no són personals si només vas perseguint les modes i els algoritmes". Si has arribat fins aquí... Formes part del 71% dels subscriptors, així que gràcies, Reader. Això és almenys com jo veig l’evolució de l'autopromoció i el que m’està funcionant mentre surfejo els primers mesos d'autònom. Per mi, es tracta de trobar l’equilibri entre visibilitat i autenticitat, comparar idees útils sense caure en les trampes de les interaccions. No segueixo comptes d’empreses. Si vull saber-ne alguna cosa, ja miraré la seva pàgina. El que sí que faig és seguir les persones que hi treballen. Vull veure els seus projectes, els seus reptes i el que aprenen. Amb el temps, he après això: la gent no vol correus d’empreses. Vol correus de persones interessants que hi treballen. Això no és un enfocament universal. Si tens reflexions, dificultats o experiències diferents, m’encantaria escoltar-les. Fem d’això una conversa.
Si hi ha algun apartat que t'hagi interessat especialment, clica l'enllaç de la secció corresponent. M'ajuda a preparar els propers butllletins. Si t'han reenviat aquesta newsletter a tu, si us plau, valora l'opció de subscriure-t'hi. Fins d'aquí dues setmanes. Peace, Has
Sempre que estiguis preparat, així és com et puc ajudar: - Accedeix el meu conjunt d'eines (gratis). Conté les eines que faig servir avui. - Fem una videotrucada. Treballem un projecte junts. |